Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η ελληνική σημαία σε παζλ.

 Η δημιουργία παζλ σε διαστάσεις 50x70 αποδείχθηκε χρονοβόρα διαδικασία, η οποία όμως αξίζει τον κόπο μιας που το αρχικό σχέδιο μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε θέμα-εικόνα επιλεγεί.
 Αρχικά σχεδίασα το παζλ σε ένα κάνσον και μετά το ξεπατίκωσα σε ρυζόχαρτο. Το πρώτο παζλ που θέλησα να ετοιμάσω για τους μαθητές μου είναι η ελληνική σημαία. Εννοείται ότι είχα σχεδιάσει και ζωγραφίσει με τέμπερα την ελληνική σημαία σε άλλο χαρτόνι ίδιων διαστάσεων. Προσάρμοσα και στερέωσα καλά με συνδετήρες, για να μην κουνιέται το ρυζόχαρτο πάνω στην σημαία, και χάραξα με στυλό τις διαδρομές των κομματιών πάνω στη σημαία. Με προσοχή πέρασα τις διαδρομές με μολύβι και το μόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το παζλ ήταν να κόψω τα κομμάτια.
 20 οι μαθητές του φετινού μου τμήματος, 20 τα κομμάτια του παζλ, 20 και τα κομμάτια που χώρισα το κάνσον (50x70) για να σχεδιάσω τη βάση. Θεωρώ απαραίτητο για το συγκεκριμένο θέμα να υπάρχει μια βάση που τα παιδιά θα ακουμπούν τα κομμάτια, μιας που το θέμα είναι δύσκολο για την ηλικία τους (δυο χρώματα και οριζόντιες και κάθετες γραμμές μόνο). Τα 20 κομμάτια του παζλ αλλά και της βάσης τα αρίθμησα για να βοηθηθούν τα παιδιά στον εντοπισμό των κομματιών αλλά και να γίνεται παράλληλα με το εκπαιδευτικό παιχνίδι προμαθηματική άσκηση.





Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι-ομαδική δραστηριότητα προσαρμόστηκε και στις ανάγκες της γιορτής μας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Κάθε κομμάτι του παζλ αντιπροσώπευε και μια "μαγική" λεξούλα, μια λεξούλα που την έλεγα εγώ στα παιδιά και την φώναζαν δυνατά πριν ενώσουν το κομμάτι τους. Οι λέξεις αυτές είναι χαρακτηριστικά και αξίες που θα θέλαμε να έχουν όλοι οι λαοί, είναι χαρακτηριστικά και αξίες που θα θέλαμε να αποκτήσουν τα παιδιά μας, είναι χαρακτηριστικά που όταν συνυπάρχουν εδραιώνεται με γερά θεμέλια η ΕΙΡΗΝΗ.

1 Γενναιότητα
2 Ελευθερία
3 Δικαιοσύνη
4 Αγάπη
5 Ειλικρίνεια
6 Αξιοπρέπεια
7 Φιλία
8 Ισότητα
9 Φιλότιμο
10 Υπομονή
11 Συνεργασία
12 Τιμιότητα
13 Υπευθυνότητα
14 Εμπιστοσύνη
15 Ταπεινότητα
16 Ανεκτικότητα
17 Δημιουργικότητα
18 Εργατικότητα
19 Θάρρος
20 Σεβασμός

 Έχοντας βάλει τα κομμάτια-λέξεις στις θέσεις τους, όλα τα παιδιά μαζί φώναξαν "Αυτή είναι η Ελλάδα μας".







1 σχόλιο: