Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

"Φρούτα τρώω υγιεινά, φρούτα Φθινοπωρινά"

 Αυτός είναι ο τίτλος και η περιγραφή της πρώτης δραστηριότητας που καταθέσαμε για το 2020 στην πλατφόρμα του Code Week.

 Η δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στο επιδαπέδιο πλέγμα με την αξιοποίηση ενός τάμπλετ. Θα υπάρχουν μαθητές προγραμματιστές και μαθητές ρομποτάκια. Στόχος είναι ο προγραμματιστής να κετευθύνει το ρομπότ στα συγκεκριμένα σημεία του πλέγματος, όπου υπάρχουν αριθμοί. Κάθε αριθμός του πλέγματος αντιστοιχεί σε έναν QR code. Με το τάμπλετ και συγκεκριμένα την εφαρμογή QR code reader and scanner θα γίνει η αποκωδικοποίηση από τους μαθητές. Κάθε QR code που σαρώνεται κρύβει ένα αίνιγμα για κάποιο φθινοπωρινό φρούτο, το οποίο θα αναζητήσουν μέσα στην τάξη. Το ρομπότ πρέπει να μαζέψει όλα τα φρούτα (αριθμούς) από τα κελιά και να τα πάει στο καλάθι. Προκειμένου να αναλάβουν δράση όλοι οι μαθητές, οι ρόλοι των ρομπότ και των προγραμματσιτών θα εναλλάσσονται, όπως επίσης και των μαθητών που θα χειρίζονται το τάμπλετ και της ομάδας που θα αναζητά τα φρούτα στην αίθουσα. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της ομάδας "The Codally Team".



Το επιδαπέδιο πλέγμα με τους αριθμούς και οι QR codes.



Οι προγραμματιστές αποφασίζουν ποια θα είναι η διαδρομή. Τα ρομποτακα εκτελούν εντολές.




Οι ρόλοι εναλλάσσονται για να συμμετέχουν όλοι. Οταν το ρομποτάκι οδηγείται στον αριθμό, καλείται άλλος μαθητής, ο οποίος σκανάρει τον κώδικα και αποκαλύπτεται το αίνιγμα. Το αίνιγμα διαβάζει η νηπιαγωγός.


Οι λύσεις των αινιγμάτων είναι εικόνες φρούτων , που έχουν αναρτηθεί σε διάφορα σημεία μέσα στην τάξη.



H δραστηριότητα ολοκληρώθηκε, όταν πλέον είχαν μαζευτεί όλα τα φρούτα πάνω στους αριθμούς και αυτό σημαίνει ότι είχαν σαρωθεί όλοι οι κώδικες κι είχε βρεθεί η λύση στα αινίγματα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου