Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

"Ο αμπελουργός και τα σταφύλια"

 Αυτός είναι ο τίτλος και η περιγραφή της δεύτερης δραστηριότητας που καταθέσαμε στην Ευρωπαική Εβδομάδα Κώδικα.

Η δράση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ομάδας "The Codally Team". θα αξιοποιηθούν το επιδαπέδιο πλέγμα, το ρομποτικό ποντίκι και η beebot, η μελισσούλα. Στο επιδαπέδιο πλέγμα το παιδί προγραμματιστής θα επιλέγει τη διαδρομή που θα κάνει το ρομποτάκι-αμπελουργός για να φθάσει στα σταφύλια. Οι ρόλοι θα εναλλάσσονται μεταξύ των μαθητών, προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι. Σε επόμενη φάση, όλοι οι μαθητές θα γίνουν προγραμματιστές και θα αποτυπώσουν τη διαδρομή που επιλέγουν για τον αμπελουργό τους στο χαρτί. Όλοι οι μαθητές θα έχουν σχεδιάσει και κόψει τον δικό τους αμπελουργό. Στο πρώτο φύλλο εργασίας θα σχηματίσουν μόνοι τους τα τόξα κατεύθυνσης της διαδρομής κι έπειτα, στο δεύτερο φύλλο εργασίας, με χαρτοκοπτική και κολάζ (έτοιμες καρτες με τόξα κατεύθυνσης που θα κόψουν και θα κολλήσουν) θα προγραμματίσουν νέες διαδρομές. θα παίξουν με τους αμπελουργούς τους οι οποίοι θα κινούνται πάνω στις χάρτινες πίστες τους. To Robot Mouse και η Beebot, είναι οι ρομποτικοί μας φίλοι, που θα αναλάβουν, ως τελευταία επέκταση της δραστηριότητας, να οδηγήσουν τους αμπελουργούς στα σταφύλια τους. Οι μαθητές αρχικά θα προγραμματίσουν με το robot mouse, για να διεκολυνθούν με τα χρώματα στα βέλη κατεύθυνσης και μετά θα προγραμματίσουν και τη μελισσούλα.

Οι μαθητές ετοίμασαν με δαχτυλομπογιές τα φύλλα και σφράγισαν με φελλούς τα σταφύλια.
Ετοίμασαν ο καθένας τον δικό του αμπελουργό και ξεκίνησε ο προγραμματισμός.





Υπάρχουν ρομποτάκια και προγραμματιστές. Ο στόχος είναι να φθάσουν οι αμπελουργοί στα σταφύλια τους.

Η δραστηριότητα συνεχίζεται στα τραπέζια.








Οι μαθητές σχεδιάζουν ένα σταφύλι πάνω στην πίστα και προγραμματίζουν μια διαδρομή, σαν κι αυτή που έκαναν πριν.








Επόμενο βήμα είναι να διαγράψουν πάλι διαδρομές πάνω στο χαρτί, κόβοντας πρώτα τα πλαίσια με τα τόξα κατεύθυνσης και κολλλώντας τα πάνω.
 Την επόμενη ημέρα, η δράση ολοκληρώθηκε με το ρομποτικό ποντίκι να δέχεται εντολές και να οδηγεί τους αμπελουργούς στα σταφύλια τους.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου