Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Μαθαίνουμε για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

  Με ένα ποίημα "Τα ζωάκια το χειμώνα" (από το βιβλίο "Δημιουργικές διαθεματικές δραστηριότητες με αφορμή ένα ποίημα", εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) ξεκινήσαμε να μελετάμε το θέμα μας. Διάβασα το ποίημα μία φορά και ζήτησα να μου πουν ονομαστικά ποια ζώα από αυτά που αναφέρει το ποίημα κοιμούνται το χειμώνα.
 Διάβασα το ποίημα δεύτερη φορά και τους ζήτησα να μου πουν ένα ζώο από αυτά που αναφέρει το ποίημα αλλά και την συμπεριφορά αυτού το χειμώνα.
 Στην συνέχεια είδαμε όλοι μαζί εικόνες από τα ζώα και μετά τα παιδιά διάλεξαν αυτό που προτιμούσαν για να το ζωγραφίσουν.

                               " Η αρκούδα στη σπηλιά της
                               προστατεύει τα μικρά της.
                               Απ' τον ύπνο σαν ξυπνάει
                               τσάρκα βγαίνει για να φάει."








                                   
                                 "Να το φίδι κοιμισμένο,
                                  κάθεται κουλουριασμένο.
                                  Το χειμώνα θα περάσει
                                  στάλα ύπνο δεν θα χάσει"














                             
                                      "Το μικρό σκαντζοχοιράκι
                                        έχει γίνει σαν μπαλάκι.
                                        Χουζουρεύει και κοιμάται
                                        να ξυπνήσει μη ζητάτε."











 Η επόμενη δραστηριότητα του θέματος περιλάμβανε χαρτοκοπτική, κολάζ και ελεύθερη ζωγραφική από τα παιδιά.
Θελήσαμε να ετοιμάσουμε ο καθένας ένα δάσος. Έκοψαν τα τρία τρίγωνα και μετά σχημάτισαν το κορμό και τα κλαδιά και συμπλήρωσαν τη ζωγραφιά τους με ζωάκια.









Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη προβολή στο διαδραστικό πίνακα του Ειδικού Δημοτικού Περάματος, παρέα με τους φίλους μας , μιας πολύ ωραίας παρουσίασης, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς πατώντας εδώ (προτείνω να κάνετε download το αρχείο για να δείτε τη παρουσίαση με τις κινήσεις που κράτησαν ζωντανό και το ενδιαφέρον των παιδιών).
Τελειώνοντας τη παρουσίαση και για να δούμε τις πληροφορίες που συγκράτησαν τα παιδιά τους κάναμε κάποιες προφορικές ερωτήσεις.
Στον διαδραστικό πίνακα συνεχίσαμε για λίγο ακόμα με την επόμενη εικόνα, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να την παρατηρήσουν και να μας πουν ποια ζώα από αυτά πέφτουν σε χειμερία νάρκη.


Ήρθε όμως και η στιγμή να παίξουμε γιατί η αλήθεια είναι ότι καθόμασταν αρκετά. Χωριστήκαμε σε 5 ομάδες ζώων. Η κάθε ομάδα απαρτίστηκε από παιδιά και των δύο σχολείων. Ο Ιωσήφ, φίλος μας και συμμαθητής  που δεν συμμετείχε στις ομάδες, φώναζε το όνομα κάθε ομάδας και οι ομάδες έπρεπε με κινήσεις να μας δείξουν τι κάνουν τον χειμώνα.  Τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη κουλουριάζονταν στο πάτωμα και έκαναν πως κοιμούνται ενώ τα υπόλοιπα χόρευαν γύρω από ένα στεφάνι.







Πολύ όμορφες βγήκαν και οι κατασκευές μας τις οποίες σύντομα θα αναρτήσουμε. Αναμένετε λοιπόν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου