Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Δημιουργία αφισών και εκλογές με υποψήφιους πλανήτες και ψηφοφόρους τους γονείς.

 18 παιδιά παρόντα στη τάξη σήμερα και χρειάστηκε να χωριστούν σε τέσσερις ομάδες για τη δημιουργία των υποψήφιων - αφισών. Οι ομάδες ξεχώρισαν από το χρώμα που αποφάσισαν να έχουν οι μαρκαδόροι τους.
 Σχηματίστηκαν η κόκκινη, η μπλε, η κίτρινη και η πράσινη ομάδα.
 Κάθε ομάδα παρέλαβε το πακέτο με τις προγραφικές ασκήσεις της. Είχα ετοιμάσει φύλλα εργασίας με τα ονόματα εφτά πλανητών και ακριβώς από κάτω τόσα κουτάκια, όσα και τα γράμματα των λέξεων. Τα φύλλα εργασίας μοιράστηκαν στην ομάδα και οι πιο γρήγοροι στην αντιγραφή μπόρεσαν να αντιγράψουν παραπάνω από έναν πλανήτη.






 Για την συνέχεια είχαμε χαρτοκοπτική. Όλες οι ομάδες κλήθηκαν να κόψουν με το ψαλίδι και να κρατήσουν μόνο το όνομα με τα κουτάκια του.






 Μόλις ολοκληρώθηκε η χαρτοκοπτική σε όλες τις ομάδες ξεκίνησε με τη βοήθεια μου το κολάζ και η προανάγνωση. Πήγαινα στην ομάδα και για κάθε όνομα πλανήτη που κολλούσα στην αφίσα, έστελνα και ένα παιδί της ομάδας, αφού είχε παρατηρήσει καλά τα γράμματα του συγκεκριμένου πλανήτη, να εντοπίσει αναζητώντας τα ίδια γράμματα, προσπαθώντας λοιπόν να διαβάσει, το πλανήτη που έπρεπε να ζωγραφίσει. 
 Οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ένα θέμα που τους έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον από την προηγούμενη εβδομάδα και τους είχα ετοιμάσει κάρτες με το όνομα και τη μορφή, έτσι βέβαια όπως τους βρήκα κι εγώ στο διαδίκτυο. Πριν ξεκινήσει η δημιουργία της αφίσας είχαμε παρατηρήσει πάλι αυτά τα σκίτσα και είχαμε θυμηθεί τα βασικά χαρακτηριστικά τους π.χ. ο Άρης ονομάζεται και κόκκινος πλανήτης, ο Κρόνος περιβάλλεται από δαχτυλίδια κ.α. αλλά είχαμε εντοπίσει και διαφορές στα σχέδιο που είχε ο κάθε πλανήτης. Αυτές τις διαφορές κλήθηκαν να αποτυπώσουν και στα δικά τους σχέδια.


Τα χαρτιά αυτά, ως κάρτες αναφοράς, ήταν κρεμασμένα κοντα στα τραπέζια, όσο δουλευαν τα παιδιά.

 Όλες οι ομάδες τα κατάφεραν περίφημα. Το δικό τους έργο τελείωνε με τη μεταφορά της αφίσας για να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο στην αίθουσα.



 Δεν μείναμε όμως εκεί. Στο σχόλασμα καλέσαμε τους γονείς μέσα να ψηφίσουν την καλύτερη αφίσα. Στα ψηφοδέλτια έγραφαν το χρώμα της ομάδας που τους άρεσε πιο πολύ. 


Η μπλε ομάδα

Η κόκκινη ομάδα

Η κίτρινη ομάδα

Η πράσινη ομάδα

Οι υποψήφιες αφίσες που παρατήρησαν οι γονείς για να ψηφίσουν.

 Αύριο θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων παρουσία βέβαια και με τη βοήθεια των παιδιών (θα κάνουμε πάλι και τα μαθηματικά μας, θα βρούμε περισσότερα, λιγότερα, θα συγκρίνουμε).
 Η ψηφοφορία έγινε και τα αποτελέσματα καθώς και τα ονόματα των παιδιών της κάθε ομάδας, τα οποία βέβαια έμειναν μυστικά, (γιατί αλλιώς οι μανούλες θα ψήφιζαν η καθεμία την αφίσα του παιδιού της) θα σας ανακοινωθούν αύριο. Να σχολιάσω εδώ ότι είχαμε και πονηρούληδες μαθητές που πήγαιναν και μαρτυρούσαν την ομάδα τους και υποδείκνυαν το χρώμα. Προσπάθησα να επιβάλλω τη τάξη και να γίνουν οι εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες. 


 Αυτό που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα είναι ότι η ολομέλεια αποφάσισε η νικήτρια αφίσα των εκλογών να κρεμαστεί σε κουρτίνα της αίθουσας, για να φαίνεται περισσότερο. 

 Tα αποτελέσματα των εκλογών έτσι όπως καταμετρήθηκαν οι ψήφοι από την ολομέλεια του τμήματος, έχουν ως εξής:

  • Πράσινη ομάδα - 3 ψήφοι
  • Μπλε ομάδα - 4 ψήφοι
  • Κόκκινη ομάδα - 8 ψήφοι
  • Κίτρινη ομάδα - 1 ψήφος
 Επίσης υπήρξαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια. 
Συγχαρητήρια λοιπόν στην κόκκινη ομάδα και πολλές ευχαριστίες στους γονείς για την συμμετοχή τους στη ψηφοφορία.
 Η νιηήτρια αφίσα σχεδιάστηκε από τους : Όλγα, Γιάννη Π, Άγγελο και Αριάδνη.

1 σχόλιο: