Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Δήλωση προτίμησης της γωνιάς δραστηριοτήτων την ελεύθερη ώρα.

 Ξεκινώντας η χρονιά γνωρίζαμε καθημερινά τις γωνιές με τα παιχνίδια της τάξης μας και τους κανόνες λειτουργίας τους προκειμένου να πετύχουμε ένα ήρεμο κλίμα στη αίθουσα. Οι κανόνες βγήκαν  από τα ίδια τα παιδιά και αφορούν περισσότερο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να ασχοληθούν με μία δραστηριότητα, το χώρο που θα παίζουν (πάνω στο τραπέζι, στην παρεούλα κ.α.) καθώς και τον σεβασμό και την αρμόζουσα συμπεριφορά προς όλα τα αντικείμενα-παιχνίδια του σχολείου.  Μέχρι πρότινος λοιπόν, όταν ερχόταν η στιγμή να επιλέξουν τα παιδιά τη γωνιά που θα ασχοληθούν ελεύθερα, εγώ κατέγραφα τις προτιμήσεις τους. Τα παιδιά μάθαιναν να περιμένουν τη σειρά τους για να πάνε να παίξουν. Έπρεπε αρχικά να δηλώσουν την προτίμηση τους σε μένα, να περιμένουν να γράψω το όνομά τους και μετά να πάνε για παιχνίδι. 
 Τώρα πλέον έχουν αναρτηθεί σε ένα πίνακα μέσα στη τάξη οι φωτογραφίες των γωνιών και τα παιδιά για να παίξουν, υποχρεούνται να δηλώσουν μόνοι τους στο χαρτί τη προτίμηση τους. Έρχονται δηλώνουν γωνιά προφορικά και παίρνουν το χαρτί όπου γράφουν το όνομα τους. Σε κάθε χαρτί χωράνε τρία ονόματα, οπότε αν κάποιος δηλώσει ίδια γωνιά περιμένει υπομονετικά να "υπογράψει" ο φίλος του και μετά να συμπληρώσει και ο ίδιος το όνομα του. Ο περιορισμός που υπάρχει είναι ότι δεν επιτρέπεται να δηλώσουν ίδια γωνιά δύο συνεχόμενες ημέρες. Με αυτόν τον περιορισμό επιτυγχάνεται η διαφορετική δυναμική των ομάδων σε καθημερινή βάση. Τα χαρτιά με τις δηλώσεις-προτιμήσεις των παιδιών αναρτώνται κάτω ακριβώς από την αντίστοιχη φωτογραφία στον πίνακα. Με αυτόν τον τρόπο την επόμενη ημέρα θα έρθουν να αναζητήσουν το όνομα τους, να επιλέξουν τη γωνιά και να σιγουρευτούν ότι δεν είναι ίδια με τη χθεσινή. 
 Η δήλωση προτίμησης γωνιάς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την εξοικείωση με τη διαδικασία της γραφής αλλά και της ανάγνωσης, ενισχύει την υπευθυνότητα των παιδιών αναφορικά με την τακτοποίηση και το συμμάζεμα της γωνιάς, τροφοδοτεί το παιχνίδι σε ομάδα και επιβάλλει τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη αυτής.
Οι δηλώσεις ξεκίνησαν και οι ενδιαφερόμενοι υπογράφουν....
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου