Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

"Το πιο χαρούμενο, χρωματιστό σταφύλι"

 Το σταφύλι, ένα από τα αγαπημένα φθινοπωρινά φρούτα των παιδιών του τμήματος με οδήγησε στη επιλογή του τραγουδιού προς εκμάθηση "Σε μια ρώγα από σταφύλι". Το τραγουδάμε λοιπόν, εδώ και τρεις ημέρες, σήμερα όμως προσπαθήσαμε να το δραματοποιήσουμε. Πρωταγωνιστές είχαμε βέβαια τα μικρά σπουργίτια του 9ου νηπιαγωγείου Περάματος, έλειπε μόνο το σταφύλι. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών ονοματίσαμε τα μέρη του σταφυλιού. Μιλήσαμε για τα τσαμπιά, τα τσάμπουρα, τις ρώγες, τα φύλλα, τα κλίματα, τα αμπέλια. Τους σχεδίασα το τσαμπί και ένα φύλλο και κλήθηκαν μετά τα παιδιά να σχεδιάσουν τις ρώγες. 



Συζητώντας συνειδητοποιήσαμε ότι σε κάθε τσαμπί υπάρχουν πολλές ρώγες η μία δίπλα στην άλλη και τις σχεδιάσαμε κι αυτές. 


Για τη συνέχεια της δραστηριότητας εγώ τους έδωσα κηρομπογιές και τα παιδιά πήγαιναν με τη σειρά να ζωγραφίσουν τις ρώγες τους.


"Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το σταφύλι;"
"Ειναι χρωματιστό"
"Πως νιώθει το χρωματιστό σταφύλι;"
"Νιώθει χαρά γι'αυτό έχει χρώματα"
Τις υπόλοιπες ιδιαίτερες σκέψεις των παιδιών για το λόγο που κάνει χαρούμενο το σταφύλι μας θα τις δείτε αύριο στα χαρτάκια, με το ονόματα των παιδιών πάνω στην εργασία, να κοσμούν τον χώρο μας.
Εννοείται ότι μόλις ετοιμάστηκε το τεραστίων διαστάσεων σταφύλι μας, ξεκίνησε και η δραματοποίηση του τραγουδιού. Τα σπουργίτια πετούσαν μέσα στη τάξη και με το ηχητικό μήνυμα που τους έδινα ερχόντουσαν και τσιμπολογούσαν ρώγες, ώσπου μεθύσαν και......τις περιγραφές και τα γέλια ζητήστε τις από τα παιδιά σας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου