Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

2η Χριστουγεννιάτικη δράση

                          "Η βαλίτσα των Συναισθημάτων"

 Είναι μια καθημερινότητα στο νηπιαγωγείο μέσα από τις δράσεις που γίνονται να προσπαθούμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας. Πετυχαίνοντας το αυτό, μπορούμε ευκολότερα να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της έκφρασης και της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων. Για να έχουμε  καλή ψυχική υγεία απαιτείται να έχουμε την δυνατότητα να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, έτσι ώστε να μπορούμε να μοιραζόμαστε τη χαρά μας και να την βιώνουμε έτσι σε μεγαλύτερο βαθμό αλλά και να αλαφρώνουμε το βάρος που νιώθουμε , εξαιτίας αρνητικών συναισθημάτων και να τα ξεπερνάμε πιο εύκολα.
 Η "βαλίτσα των συναισθημάτων" εξυπηρετεί αυτούς ακριβώς τους σκοπούς. Εξήγησα στα παιδιά ότι μέσα στην βαλίτσα θα αφήσουμε όλοι τα έντονα συναισθήματα που νιώσαμε το 2017, θετικά και αρνητικά, για να το αποχαιρετήσουμε και να νιώσουμε έτοιμοι να υποδεχτούμε το νέο χρόνο. Σε αυτή μας τη δράση βοηθοί μας είναι οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά σε πρόσφατη συνάντηση μας. 
 Όλοι οι μαθητές πήραν σπίτι τους την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η δράση το βιβλίο με τα συναισθήματα.  Πρόκειται για το εφτασέλιδο που φαίνεται στη φωτογραφία, το οποίο φροντίσαμε να υπογράψει κάθε παιδί για να το αναγνωρίζει. Τίτλος του εξώφυλλου: "Μια χρονιά αποχαιρετώ, με συναισθήματα ένα σωρό.
Το 2018 να έρθει ανυπομονώ".


Τα επόμενα φύλλα είναι αυτά που θα χρειαστούμε τη βοήθεια των γονέων , οι οποίοι κλήθηκαν να συζητήσουν με τα παιδιά τους και να καταγράψουν αυτά που θα τους πουν, για κάθε συναίσθημα  στο χαρτί. Θα ανακαλέσουν στην μνήμη των παιδιών τους στιγμές που είχαν βιώσει αυτά τα συναισθήματα, αν δεν μπορέσουν να το κάνουν τα παιδιά μόνα τους. Ακόμα κι αν χρειαστεί οι γονείς να τους τα θυμήσουν και πάλι όφελος έχουν τα παιδιά, γιατί θα αναγνωρίσουν το όνομα όσων ένιωσαν.









 Πριν ξεκινήσει η δράση μας είχα ρωτήσει τα παιδιά να μου πουν τα χρώματα που θα έπαιρναν κάποια συναισθήματα αν γινόταν. Μου απάντησαν: 
ΧΑΡΑ- ροζ και κόκκινο
ΛΥΠΗ- μαύρο, μοβ και μπλε
ΦΟΒΟΣ- γκρι
ΘΥΜΟΣ- κιτρινο και πρασινο
ΑΓΑΠΗ- κόκκινο
ΣΤΕΝΑΧ¨ΩΡΙΑ- πορτοκαλι.
 Η διαπίστωση ότι τα συναισθήματα θα μπορούσαν να έχουν όλα τα χρώματα ήρθε αβίαστα γι αυτό κι εμείς αποφασίσαμε και χρωματίσαμε την βαλίτσα με πολλά χρώματα. Χρησιμοποιήσαμε δαχτυλομπογιές και μαρκαδόρους.





                       ΕΤΟΙΜΗ Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ.


 Η βαλίτσα έχει ξεκινήσει τις επισκέψεις της και κάθε μέρα ένας μαθητής με κλήρωση την παίρνει σπίτι για να βάλει μέσα τα συναισθήματα μιας χρονιάς, της χρονιάς που πέρασε. Τα συναισθήματα και όλα αυτά που θα έχουν γραφτεί στα βιβλιαράκια θα τα διαβάσουμε όλοι μαζί την τελευταία ημέρα, πριν κλείσουμε για τα Χριστούγεννα, για να αποχαιρετήσουμε με την ευκαιρία και τον χρόνο που φεύγει.

1 σχόλιο: