Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

OUT OF EDEN LEARN - FOOTSTEP 4

 Στο 4ο βήμα του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού, προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε λίγο το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ακολουθώντας την πορεία του κου Paul Salopek.
Αποστολή μας ήταν να βρούμε, να καλέσουμε στο νηπιαγωγείο μας, να μιλήσουμε και να ακούσουμε έναν ενήλικα που ζει ή εργάζεται στην περιοχή μας, να μας μιλήσει για τη γειτονιά μας, να μας περιγράψει εικόνες  και να μας δώσει πληροφορίες για την καθημερινότητα, έτσι όπως εξελισσόταν παλαιότερα στο Πέραμα.
 Σε αυτήν μας την αναζήτηση, με μεγάλη χαρά, δύο μανούλες, η κα Βάσω και η κα Αργυρώ, ανακάλυψαν δύο βιβλία, τα οποία μελέτησαν και ήρθαν στο σχολείο να μας τα παρουσιάσουν.
 Οι μικροί δημοσιογράφοι του 9ου Νηπιαγωγείου Περάματος μπήκαν σε δράση και συζητώντας στην ολομέλεια, έγινε καταγραφή των ερωτήσεων, αυτών που θα υποβάλλουν την ώρα της συνέντευξης. Κάθε παιδί είχε κάτι διαφορετικό να ρωτήσει για να μάθει για την γειτονιά που μεγαλώνει.

Ειρήνη- Πως ήταν ο κόσμος παλιά στο Πέραμα?
              Τι έκαναν οι άνθρωποι όταν ήταν στο σπίτι τους?
              Οι γυναίκες φορούσαν μαντήλια στο κεφάλι παλιά?
Γιάννης - Πως διασκέδαζαν παλιά?
              -Υπήρχαν σχολεία?
              - Υπήρχαν ιατρεία?
Αριάδνη - Υπήρχαν σπίτια? Πως ήταν?
                  Υπήρχαν φουσκωτά για να παίζουν τα παιδιά? 
                  Υπήρχαν περίπτερα για να ψωνίζουν?
Οδυσσέας- Πως ήταν παλιά η Πρόνοια?
                   Υπήρχαν κλειδιά στις πόρτες?
Θοδωρής - Υπήρχαν καμήλες για να πηγαίνει κάπου ο κόσμος?
Αλίκη - Υπήρχαν βιβλιοπωλεία?
              Υπήρχαν ζώα? Τώρα έξω κυκλοφορούν σκύλοι και γάτες.
Νίκος - Υπήρχαν πολυκατοικίες?
Μαρία - Υπήρχαν λεφτά?
Σταύρος- Τα δέντρα που έχουμε στο σχολείο μας ήταν από τότε?
             - Πως παίζαν τα παιδιά παλιά, είχαν παιχνίδια?
Αγγελιάννα- Υπήρχαν φούρνοι?
Κωνσταντίνος Πασ. - Υπήρχαν υπολογιστές?
Ματιάνα- Οι άνθρωποι πήγαιναν στη δουλειά τους με αυτοκίνητο?
Ελιντόν- Η πλατεία Ηρώων υπήρχε?
Πέτρος- Πήγαιναν ταξίδια οι άνθρωποι για να διασκεδάσουν?
Κωνσταντίνος Περ.- Στη δουλειά τους παλιά με τι πήγαιναν?
Βούλα- Τι δουλειές έκαναν οι άνθρωποι?
Κατερίνα - Έκανε και τότε κρύο?

 Οι ερωτήσεις της συνέντευξης ήταν έτοιμες. Έλειπαν τα αξεσουάρ. Μου έγινε ξεκάθαρο απο τα παιδιά οτι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε συνέντευξη αν δεν έχουμε ένα μικρόφωνο και έτσι κατασκευάσαμε ένα. Την ημέρα δε που είχαμε καλέσει τις δύο μανούλες αναφερθήκαμε λίγο στο περιβάλλον του χώρου, που δίνεται μια συνέντευξη. Κάναμε την διάκριση ανάμεσα σε ένα εξωτερικό χώρο και σε μια αίθουσα, ένα στούντιο (όπως μου είπαν τα ίδια). Βάλαμε τις ιδέες μας στη σειρά και προσπαθήσαμε να αλλάξουμε λίγο τον χώρο μας, προκειμένου να υποδεχτούμε τις καλεσμένες μας.
 Έγινε ο χαιρετισμός, το καλωσόρισμα και ευχαριστήσαμε όλοι μαζί τις καλεσμένες μας για τη συνεργασία και τον χρόνο που μας αφιέρωσαν. Εκτός από τις δυο κυρίες, από τις οποίες πήραμε συνέντευξη, είχαν ανοικτή πρόσκληση να παρευρίσκονται στο νηπιαγωγείο όλοι οι γονείς του τμήματος. Πράγματι κάποιοι που μπόρεσαν να είναι μαζί μας, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η παρουσία τους, μιας που συμπλήρωναν από τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους , τις πληροφορίες που μας δίνονταν.
 Όταν αναφερθήκαμε στο επάγγελμα του δημοσιογράφου, τα παιδιά ζωγράφισαν τον εαυτό τους ως δημοσιογράφους.




















Το 4ο βήμα του προγράμματος με την συνέντευξη που πήραμε από τις μανούλες και τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για την γειτονιά μας, ολοκληρώθηκε. Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το βίντεο που ανέβηκε στην πλατφόρμα του Out of Eden Learn , δεν έχει παρά να πατήσει ΕΔΩ.

 Ευχαριστώ θερμά τις κυρίες Αργυρώ και Βάσω και γενικά όλους τους γονείς του τμήματος για την άριστη συνεργασία που έχουμε.

2 σχόλια:

  1. Σοφία μου!!! Ειλικρινά συγχαρητήρια για την καταπληκτική σου δουλειά και σε αυτό το βήμα του προγράμματος. Σε παρακαλούμε να το στείλεις στο: Out of Eden Learn Teachers of Greece, την επίσημη Ελληνική σελίδα του προγράμματος, ώστε να αναρτηθεί. Τέτοιες εξαιρετικές δουλειές είναι κρίμα να μην μοιράζονται! Μπράβο σου και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρια Σοφια συγχαρητηρια!ειναι το λιγοτερο που μπορω να πω αυτη τι στιγμη αν και δεν εισται απο το Περαμα ηταν εξερετετικη δουλεια!Μας γυρισατε και εμας και τα παιδια μας αρκετα χρονια πισω να δουμε και να μαθουμε πως ηταν το Περαμα παλια!!Μπραβο σας και παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή