Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Παιχνιδοτράγουδο για τις ημέρες της εβδομάδας

"Έχω ένα χταποδάκι, φιλαράκι μου καλό
μου αρέσει να χορεύω, του αρέσει το φαγητό.
Τη Δευτέρα τρώει ψητό
και τη Τρίτη παγωτό
τη Τετάρτη μακαρόνια 
και τη Πέμπτη τρώει πεπόνια
Τη Παρασκευή σαλάτα
το Σαββάτο πλένει πιάτα.
Σαν θα έρθει Κυριακή
να κουνήσει δεν μπορεί
από το πολύ φαί.
Χταποδάκι έλα εδώ,
του φωνάζω όταν το δω
μέτρα τα πόδια σου τα οχτώ 
και ξεκινάμε το χορό''.

 Το παιχνιδοτράγουδο αυτό είναι προσωπική δημιουργία εμπνευσμένη από μια συνάδελφο, που είχε ετοιμάσει κάτι παρόμοιο. Αν θέλετε να δείτε το αρχικό τραγούδι πατήστε εδώ.

 Προσπαθώντας να μάθουμε τις ημέρες της εβδομάδας λοιπόν, το τραγουδούσαμε  εμπλουτισμένο με κινήσεις-αναπαραστάσεις των ρημάτων. Φθάνοντας στο σημείο που λέει "μέτρα τα πόδια σου τα οχτώ" μετρούσαμε όλοι μαζί μέχρι το οχτώ και για το τέλος χορεύαμε μια στροφή γύρω από τον ευατό μας.
 Έφθασε λοιπόν η προηγούμενη Παρασκευή που είχα υποσχεθεί στα παιδιά ότι θα καλέσουμε τις μανούλες μέσα στη τάξη για να τους τραγουδήσουμε το "χταποδάκι". Τότε ήταν που μου ήρθε η ιδέα, όχι μόνο να τραγουδήσουμε στους γονείς αλλά να παίξουμε μαζί τους, έχοντας βέβαια σαν βάση μας  το τραγούδι. Ο λόγος που επεδίωξα κάτι τέτοιο και που όντως είχε τα επιθυμητα αποτελέσματα, ήταν να βοηθήσω τους νέους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου μου να προσαρμοστούν καλύτερα. 
 Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας προσαρμογής των μαθητών στο σχολείο τους όχι όμως μόνο για τα παιδιά αλλα και για εμάς τις νηπιαγωγούς. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος βοηθός από τους ίδιους τους γονείς στο να βοηθήσουν σε αυτή τη προσαρμογή, με έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, παίζοντας με τα παιδιά τους και επιβραβεύοντας τα μέσα στο χώρο του νηπιαγωγείου, με τη νηπιαγωγό μαζί. 
 Ο χώρος του σχολείου, η νηπιαγωγός, οι νέοι κανόνες που μπαίνουν καθημερινά και η απομάκρυνση από το σπίτι και την αγκαλιά των γονέων τους, είναι τα βασικά σημεία που καλούνται να εξοικειωθούν νήπια και προνήπια. Οι γονείς του τμήματος κλήθηκαν να μπουν στον χώρο μας, να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες μας και τις οδηγίες της νηπιαγωγού, συνεργαζόμενοι άψογα, προκειμένου να νιώσουν τα παιδιά τους και παιδιά μου μεγαλύτερη ασφάλεια.
 Αρχικά τους είπαμε ένα άλλο τραγουδάκι για να τους καλωσορίσουμε και να τους καλημερίσουμε και στην συνέχεια αναφέρθηκαν δυνατά από την ολομέλεια οι ημέρες της εβδομάδας. 
Δόθηκαν οι οδηγίες στους γονείς. Τους εξήγησα ότι θα συμμετέχουν σε ένα τραγουδοπαιχνίδι για τις ημέρες της εβδομάδας. 
 Το χταποδάκι μας αρέσκεται στο χορό και στο φαγητό και κάθε ημέρα τρώει κάτι διαφορετικό. Τα φαγητά που τρώει το χταποδάκι, τα είχα εκτυπώσει σε εικόνες από το διαδίκτυο, τις οποίες είχα κρεμάσει σε διάφορα σημεία της αίθουσας. Οι γονείς κλήθηκαν να βρίσκουν τη λύση σε αινίγματα που τους διάβαζα και να τρέχουν και να λένε τη λύση, στο αυτί του παιδιού τους, τα οποία καθόντουσαν στην παρεούλα μαζί με όλους τους φίλους τους (τα αινίγματα ήταν προσωπικές εμπνεύσεις της στιγμής). Στην συνέχεια τα παιδιά, μόλις άκουγαν τη λύση έπρεπε να τρέξουν και να αναζητήσουν μέσα στη τάξη τις λύσεις-εικόνες φαγητών που τρώει το χταποδάκι.

 Τα αινίγματα ήταν τα εξής:

Ψητό - Κρέας ή λαχανικό
            με μπαχαρικά ή σκέτο υγιεινό
            το τρώμε όλοι στο λεπτό.
Παγωτό - Αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά, μικρών και μεγάλων.
Μακαρόνια - Ζυμαρικά τα λένε αλλιώς
                      με σάλτσα ή κιμά
                      τα τρώει και ο πιο μικρός.
Πεπόνια - Είναι γλυκό και ζουμερό
                 φρούτο καλοκαιρινό.
Σαλάτα - Στη δίαιτα και στη διατροφή,
               συνοδεύει τα κυρίως γεύματα αυτή.

 Οι λύσεις των αινιγμάτων δίνονταν  στα παιδιά, σύμφωνα με τις οδηγίες και με τη σειρά έβρισκαν τις εικόνες των τροφίμων. Το κλίμα ήταν πανηγυρικό, γεμάτο χειροκροτήματα και επιβραβεύσεις. Αυτός ήταν και ο στόχος άλλωστε. Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία τραγουδήσαμε όλο το τραγουδοπαιχνίδι από την αρχή. 
 Η δραστηριότητα έλαβε τέλος με το ταίριασμα των ονομάτων των ημερών και των εικόνων των τροφών. Πριν μπουν οι γονείς στην αίθουσα είχαμε με τα παιδιά συλλαβίσει και γράψει σε χαρτιά τα ονόματα των ημερών. Το παρουσίασα σαν επανάληψη και ρωτούσα ποιο φαγητό έτρωγε την κάθε ημέρα το χταποδάκι και καρφίτσωνα τα ζευγάρια στον πίνακα, σύμφωνα με την απάντηση που έπαιρνα. Δευτέρα-εικόνα του ψητού, Τρίτη- εικόνα του παγωτού...κλπ.
 Εννοείται βέβαια ότι μου ζητήθηκε να τους δώσω να ζωγραφίσουν χταποδάκια.


















 Εκκρεμούν οι κατασκευές μας, τις οποίες θα ετοιμάσουν προσεχώς.

 Ευχαριστώ πολύ τους γονείς και τις γιαγιάδες που συμμετείχαν στο παιχνίδι μας και μας στηρίζουν καθημερινά στην προσπάθεια μας να προσαρμοστούμε.

1 σχόλιο: