Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Η κληματαριά με τα σταφύλια της χαράς.

 Ξεκινήσαμε την εβδομάδα μας στοχεύοντας να ασχοληθούμε και να αποκομίσουν τα παιδιά γνώσεις που σχετίζονται με τα σταφύλια και το τρύγο, μιας που το Φθινόπωρο είναι η κατεξοχήν εποχή του τρύγου. Διαβάσαμε την ιστορία "Το σταφύλι της χαράς'' (περιοδικό ΠΑΡΑΘΥΡΟ), παρατηρήσαμε εικόνες και τις περιγράψαμε, ζωγραφίσαμε σταφύλια με δαχτυλομπογιές, τραγουδήσαμε το "Σε μια ρόγα από σταφύλι" , ζωγραφίσαμε το τραγούδι και δημιουργήσαμε το δικό μας BINTEO με τις ζωγραφιές των παιδιών. Εκκρεμούσε η πρόταση μου να φτιάξουμε τη δική μας κληματαριά για να μπορέσουμε να τρυγήσουμε κι εμείς.
 Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των δύο ατόμων και κλήθηκαν να ζωγραφίσουν με πινέλα και τέμπερα τα ρολά κουζίνας που χρειαζόμαστε για την κατασκευή.


Έχουν ήδη ζωγραφίσει και έχουν κόψει το καθένα ατομικά το δικό του τσαμπί σταφύλι, οπότε αυτό που μένει είναι το στήσιμο των εργασιών των παιδιών.

 Η κληματαριά μας είναι έτοιμη και απλώς τους υπενθυμίζω τη διαδικασία της προηγούμενης ημέρας, κατά την οποία κάποια παιδιά έφεραν σταφύλια μαζί τους ( είχε ζητηθεί από τη προηγούμενη ημέρα) και μπορέσαμε να παρατηρήσουμε στη πράξη χαρακτηριστικά του φρούτου. Το δοκιμάσαμε και το στύψαμε προκειμένου να γευτούμε  και το ζουμί τους.


Για την συνέχεια, το πρόγραμμα είχε επιλογές απο μουσικά κομματια του Σταμάτη Σπανουδάκη, ως μουσική υπόκρουση και όλους εμάς να γινόμαστε αγρότες που προετοιμάζονται και τρυγούν τα αμπέλια τους. Δραστηριότητα, η οποία  άρεσε και χαροποίησε ιδιαίτερα όλα τα παιδιά.

Ακολουθούν πληροφορίες-απαντήσεις  των παιδιών στην ερώτηση μου αν ξέρουν τι είναι το ξίδι και που το χρησιμοποιούμε.
  • Είναι αυτό που βάζουμε στη σαλάτα.
  • Το βάζουμε στο φαγητό.
  • Είναι αντισηπτικό.
  • Το βάζουμε στο κεφάλι, όταν έχουμε ψείρες .
  • Το βάζουμε πάνω μας, όταν μας τσιμπάει κουνούπι.
  • Το απλώνουμε πάνω μας το καλοκαίρι, για να μη μας φάνε τα κουνούπια.
  • Το βάζουμε στις κατσαρόλες για να γυαλίσουν και να μην μυρίζουν.
Αυτές οι πληροφορίες, έτσι απλά "προς γνώση και ενημέρωση όλων μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου