Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Ο Νοέμβρης ξεκίνησε το ταξίδι του....με τρένο!!!

 Τα μέσα μεταφοράς είναι η θεματική που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και αφορμή για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες ήταν ένα τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού, "Ο Νοέμβρης ταξιδεύει", όπου σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, αρχικά ταξιδεύει με τρένο. 

 Ακούσαμε το τραγούδι και στην συνέχεια επιβιβαστήκαμε όλοι στα τρενάκια της φαντασίας μας και με τη βοήθεια του Google Earth επισκεφτήκαμε τον τόπο καταγωγής όλων των μαθητών, διαπιστώνοντας στην πορεία ότι σε κάποια μέρη δεν μπορούσαμε να πάμε με τρένο παρά μόνο με καράβι ή αεροπλάνο ή ακόμα κι αυτοκίνητο. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή όταν προσπαθούσαμε να ανακαλύψουμε πόσο κοντινές ή μακρινές είναι οι αποστάσεις του τόπου καταγωγής του καθενός με το Πέραμα, που είναι ο τόπος της μόνιμης κατοικίας των μαθητών.

 Παρακολουθήσαμε στην ολομέλεια βιντεάκι από το youtube με τρένα που κινούνταν, προκειμένου να τα παρατηρήσουμε και να συζητήσουμε. Εντοπίσαμε τις σιδηροδρομικές γραμμές και στην συνέχεια διαβάσαμε το ποίημα του Βασίλη Ρώτα, "Ο σιδηρόδρομος", το οποίο σε μια έμπνευση της στιγμής μελοποίησα😄😄😄 και χορέψαμε όλοι μαζί.

 Στην οθόνη οι μαθητές είδαν φωτογραφίες κι έμαθαν και για το τρενάκι του Περάματος, που συνέδεε την περιοχή με το λιμάνι του Πειραιά (βαγόνι του οποίου υπάρχει ακόμα σε κεντρικό δρόμο της περιοχής).

 Η επόμενη δραστηριότητα αφορούσε την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας των μαθητών, οι οποίοι κλήθηκαν να σχεδιάσουν μόνοι τους τις γραμμές του τρένου και μετά να ζωγραφίσουν και να κόψουν το τρενάκι τους. Ολοκληρώνοντας την εργασία τους έγραφαν το όνομα τους και αντέγραφαν και τη λέξη τρένο. 




.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου