Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

"Το Λενιώ και η σπασμένη κούπα", της Άννα Πολέντα Αποστολάκη.

 Μια όμορφη ιστορία που διαδραματίζεται στα παλαιότερα χρόνια και μας δίνει πληροφορίες για τον πολιτισμό, την ιστορία, την αγγειοπλαστική, τη χρηστική κεραμική .


 Το Λενιώ επισκέφτεται τα καλοκαίρια τον παππού και τη γιαγιά και παραθερίζει μαζί τους, σε ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό της Κρήτης. Εκεί δίνεται η ευκαιρία στο μικρό κοριτσάκι να γνωρίσει από κοντά τον κυρ-Μανώλη. Επισκέπτεται το εργαστήρι του και μαγεύεται από τον τρόπο που εργάζεται και κατασκευάζει πήλινα δοχεία και χρηστικά αντικείμενα.

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου και τα κορίτσια της τάξης μας θα χορέψουν ένα παραδοσιακό χορό, το "Καραγκούνα πάει στη βρύση". Μέσω αυτής της ιστορίας  και με αφορμή το συγκεκριμένο τραγούδι, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις στάμνες και γενικότερα για τα πήλινα δοχεία, για το επάγγελμα του αγγειοπλάστη, για το γεγονός ότι παλιά δεν υπήρχαν οι σημερινές ανέσεις και οι νοικοκυρές έπρεπε να πάρουν τη στάμνα και να πάνε στη βρύση του χωριού , να τη γεμίσουν νερό για να κάνουμε τις δουλειές τους.
 Η βιβλιοθήκη εικόνων που παρατηρήσαμε όλοι μαζί με υλικό που βρέθηκε από το διαδίκτυο, έκανε πιο κατανοητά τα όσα λέγαμε. Τώρα πλέον ξέρουμε γιατί η " Καραγκούνα πάει στη βρύση".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου